Aktuelt / Gjennom gjørme, ild og kulde: Batoul er ustoppelig

Gjennom gjørme, ild og kulde: Batoul er ustoppelig

I februar 2016 pakket 18 år gamle Batoul en veske, løftet med seg sin fire måneder gamle sønn, og bega seg helt alene ut i det ukjente.
Batoul og hennes fire måneder gamle sønn.
I februar 2016, tok Batou sin fire måneder gamle sønn og startet den farlige reisen for å gjenforenes med sin mann i Tyskland. Den modige unge syriske kvinnen har møtt mye motgang.

Hun skulle komme til å kjempe med menneskesmuglere, rømme fra en brann, nesten drukne med barnet og gå en hel uke i en kald skog, tre dager uten mat. Hun reiste tusenvis av kilometer med buss, båt og til fots før hun ankom Serbia i juni.

Før hun la ut på den farlige ferden, hadde hun ikke vært utenfor den lille hjembyen i Syria. Hun hadde knapt beveget seg utenfor hjemmets fire vegger. Nå spaserer den bestemte damen med barnet sitt i armene rundt i flyktningleiren i Presvo, på grensen mellom Serbia og Makedonia. Hun utstråler en verdensvant persons selvsikkerhet.

Ingen eiendeler

Den endelige destinasjonen er Tyskland, hvor ektemannen har vært siden august i fjor med hennes ni år gamle bror. Batoul var syv måneder gravid da ektemannen reiste, og paret hadde ikke nok penger til å reise sammen.  Det tok mannen ti dager å nå Tyskland. Batoul har allerede reist i fire måneder, og hun vet ikke hvor lang tid det vil ta før hun er gjenforent med mannen som aldri har sett sitt første barn.

Hun forsøkte fem ganger å krysse grensen fra Syria til Tyrkia, og ble nødt til å kvitte seg med bagen, før hun lyktes på det sjette forsøket. Da hadde hun ingen eiendeler igjen – ikke en gang bleier til barnet.

– Det var så mørkt og det regnet kraftig. Elven var dyp, og før jeg visste ordet at det, var både jeg og barnet i ferd med å drukne i gjørmen, forteller hun.

Hun ropte på hjelp i flere minutter, men ingen av de andre flyktningene hørte henne. Hun var sikker på at hun skulle dø da hun endelig kjente en hånd som tok tak og dro henne opp.

– Det var en ung syrisk mann som til slutt hørte meg. Jeg skylder ham både mitt eget og barnets liv, sier hun.

Uten mat og drikke

Batoul hvilte én dag i Tyrkia, før hun betalte 450 euro for å komme seg til Hellas. Der ble hun holdt i en flyktningleir i tre måneder, hvor linsesuppe var det eneste de fikk å spise. Én natt brøt det ut brann i leiren, og hun rømte sammen med 200 andre syriske flyktninger ut gjennom et hull i gjerdet. Da hadde barnet hennes 40 grader i feber.

Hun gikk sammen med de andre i seks dager gjennom en skog mot grensen til Makedonia. Etter tre dager gikk de tom for mat.

– Jeg så noen ganger på kvinnen som gikk ved siden av meg, og spurte om hun var sulten, minnes Batoul. – Hun sa alltid nei, og da hun spurte meg tilbake, sa jeg at jeg ikke en gang tenkte på mat.

Til slutt fant de en smugler med varebil. Han tilbød å kjøre henne og 53 andre til Serbia. Politiet stoppet dem, arresterte smugleren, og brakte gruppen til Presevo-leiren. 

– Jeg skal bare være her noen timer. Jeg er nødt til å komme meg til grensen mot Ungarn så fort som mulig, sier hun om sine videre planer.

Grensen er stengt

Grensen mot Ungarn ble stengt for tre måneder siden. Batoul kommer til å måtte vente i usikkerhet sammen med hundrevis av andre flyktninger. Ungarske myndigheter slipper bare inn 15 om dagen. Batoul håper hun blir en av de heldige få.

– Det første jeg skal gjøre når jeg kommer til Tyskland, er å lære meg tysk og engelsk. Jeg skal skaffe barnehageplass til sønnen min og finne en jobb, slik at jeg kan hjelpe mannen min å skape et godt liv for familien vår.

På spørsmål om mannen – som ikke en gang tillot henne å fullføre grunnskolegangen i Syria etter at de ble gift – vil akseptere dette, svarer hun bestemt:

– Det vil han. Kvinner er sterke og vi har en rolle å spille.

                               

CARE og våre partnerorganisasjoner har hjulpet flyktninger og migranter i Serbia og Kroatia siden sommeren 2015. På tross av stengte grenser, kommer fremdeles om lag 300 personer hver dag inn i Serbia med håp om å fortsette til Nord-Europa. CARE og partnerorganisasjonene bistår med mat, varme klær, sko og hygienepakker. Vi har støttet flyktingsentrene med vann, sanitære fasiliteter, senger og varmeovner. Det settes opp varme og barnevennlige telt. I tillegg tilbyr vi oversettelsestjenester og informasjon til flyktninger som skal reise videre. De som skal bli i Serbia eller Kroatia, får tilbud om psykososial støtte. Hittil har CARE hjulpet om lag 125.000 personer. 

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon