Aktuelt / Sør-Sudan fyller fem år

Sør-Sudan fyller fem år

Nyahok fyller også fem år. Men ble i en alder av tre år tvunget til å flykte fra hjemmet sitt da voldelige kamper kom til landbyen der hun bodde.
Nyahok fem år (Sør-Sudan

CARE har arbeidet i det sørlige Sudan siden 1993, den seneste tiden med støtte til helsetjenester, ernæring, matsikkerhet, fredsbygging og forebygging av kjønnsbasert vold. Siden konflikten startet i 2013 har CARE bistått over 300.000 personer i noen av de verst rammede delstatene. Over to år med konflikt har gjort at rundt 4,8 millioner mennesker har akutt behov for humanitær hjelp.

Nyahok er fem år gammel og ble født vinteren 2011, like etter Sør-Sudan ble selvstendig. I en alder av bare tre år ble hun tvunget til å flykte fra hjemmet sitt da voldelige kamper inntok landbyen. På grunn av konflikten måtte de leve i en nærliggende skog i over ett år. Nå som de har et hus å bo i har de likevel ikke råd til å sende henne på skolen siden alle deres eiendeler er blitt stjålet.

- På grunn av krigen går hun ikke på skolen slik hun burde. Med krigen ble alle muligheter borte, sier tanten hennes. 

Hjemmet hun står foran her var bare ombygd i fjor etter at hjemmet deres ble brent ned i konflikten. Hun sover her med sin mor og fem søsken.
Hjemmet hun står foran ble ombygd i fjor etter at det brant ned. Her sover hun med sin mor og fem søsken.

I stedet for å gå på skolen er Nyahok ansvarlig for en rekke oppgaver, som å hente vann til matlaging og rengjøring av den nærliggende vannpumpen. Med bare noen få tilgjengelige vannpumper i landsbyen er også tilgang til vann et problem. Det gjør at mange må samle vann fra elva eller grunne brønner som lett blir forurenset. Dette har ført til at den vanligste sykdommen er diaré, samtidig som tyfus er svært utbredt. Heldigvis er det en vannpumpe ikke så langt unna. Nyahok bærer den lille kannen med vann til og fra vannpumpen flere ganger om dagen. Men når brønnene går tomme for vann kan det fort oppstå konflikt i de lange køene ved pumpene. 

Nyahok ble nylig syk og da de tok henne til det nærliggende helsesenteret som er støttet av CARE, ble hun diagnostisert med malaria og anemi. Malaria er utbredt over hele landet og en vanlig årsak til sykdom blant befolkningen.

Nyahok og familien bor i Unity State som var en av de hardest rammede områdene da konflikten brøt ut i 2013. I landsbyen de bodde ble mennesker drept og alt ble brent ned, og det tvang mennesker på flukt.  Fordi freden er så skjør prøver folk å gjennoppbygge livene sine der de er i stedet for å vende tilbake til landsbyene der alt livsgrunnlag har gått tapt. 

Dette metallhjulet festet til en ledningen er hennes favoritt ting å leke med. Alle lekene hun pleide å ha gikk tapt når de måtte flykte.
Dette metallhjulet festet til en ledningen er hennes favoritt ting å leke med. Alle lekene hun pleide å ha gikk tapt når de måtte flykte.

Nyahoks tante forteller om den dagen de måtte flykte  

- Da kampene startet måtte vi først gjemme oss i huset. Dernest klarte vi å kjøre ut til skogen. Barna gråt da de så alt blodet og de døde kroppene. I skogen var det ingen mat så vi måtte kjempe for å overleve.

Etter over to år med voldelig kamper, er et av Sør-Sudans største utfordringer mangel på mat.
En av tre mennesker får ikke nok å spise.

Før krigen brøt ut hadde Nyahok og familien hennes storfe som gav melk og de grodde blant annet mais. Så ble dyrene tatt fra dem og avlingene ble brent. Nå får de bare spist en til to ganger om dagen.

Krigen i Sør-Sudan har bragt død og elendighet til landets 11 millioner innbyggere, og ødelagt menneskers livsgrunnlag.

Nå spiser familien det de refererer til som «vann-mat». Som er vann, blandet med litt korn og blader samlet fra den nærliggende skogen. På spørsmål om familien kommer til å feire fem års jubileum til uavhengighetsdagen sier de;

For å feire må vi ha noe å feire, men her er ingen fornøyd. 

 

 

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon