Aktuelt / Syriske Ghozlan endelig tilbake på skolebenken

Syriske Ghozlan endelig tilbake på skolebenken

Ghozlan mistet to år med skolegang da familien måtte flykte fra Syria. Nå kan hun og søsknene gå på skole igjen takket være CARE.
ghozlan.jpg
(Foto: Mahmoud Shabeeb / CARE).

For ett år siden måtte Ghozlan, nå ti år, flykte med familien sin fra Syria. Familien tilbrakte to måneder i flyktningeleiren Zaa'tari, men fordi flere av dem hadde helseproblemer fikk de flytte til Amman. I stedet for å gå på skole måtte Ghozlan jobbe for å forsørge familien sin. Da de fikk pengestøtte fra CAREs utdannings program fikk hun i 2014 muligheten til å starte på skolen igjen. Nå har hun akkurat blitt ferdig med sitt andre år og hadde sin siste eksamen forrige uke.

- I ett år jobbet jeg i en frisørsalong seks dager i uka fra kl. 13 til 19 og tjente cirka 56 dollar i måned forteller Ghozlan. Jeg pleide å stå i døren til salongen hver ettermiddag å se de andre barna komme hjem fra skolen. Jeg så jenter i skoleuniformer gå hjem sammen med sekk på ryggen og det gjorde meg veldig trist. Jeg er veldig glad for å være tilbake i skolen. Mitt favorittfag er arabisk og matematikk, jeg får de beste karakterene i naturfag og arabisk 

Ghozlan bor sammen med syv andre familiemedlemmer i en liten leilighet i utkanten av Amman. Hun hjelper moren å ta seg av sine tre søsken, Khaled, åtte, Jihan, sju, og Mousa, fire måneder. Hun hjelper også med å ta seg av bestemoren og en tante med Down syndrom. Faren hennes lider av polio og kan ikke forsørge familien

- Ghozlans yngre bror og søster, Khaled og Jihan, er begge ferdig med andre klasse. De elsker å gå på skolen, spille, tegne og male. Akkurat som Ghozlan, mistet også Khaled en del av skolegangen sin, sier barnas mor Samar

Takket være pengene som CARE har hjulpet oss med hver måned kan Ghozlan og hennes to søsken nå gå på skole. At barna har fått begynt på skolen igjen har hatt stor innvirkning på hele familien.

Selv om det er et godt stykke å gå til skolen, er det bare glede å se hos den ti år gamle jenta.
- Jeg har to nære venner som også er syriske flyktninger som meg, de bor i samme bygningen som oss, forteller Ghozlan.

Faren til Ghozlan, er veldig fornøyd med denne ordningen. Nå kan jeg trygt sende barna mine til skolen.
- Om ikke Ghozlan gikk kunne jeg ikke la Khaled og Jihan gå dit selv. De er altfor unge. Heldigvis er ting bedre nå

I september starter Ghozlan sitt tredje år på skolen takket være CARE sitt program. Gjennom CAREs lokale partnerorganisasjon, Al Yarmouk Club, som gir tilleggsopplæring om sommeren, kan Ghozlan ta igjen det hun mistet av skolegang da de flyktet fra Syria.

Hun hadde klare svakheter i enkelte fag, men takket være fagene hun tok på Al Yarmouk Club fikk hun tettet kunnskapshullene og kommet på samme nivå som sine jevnaldrende, forteller moren Samer. 

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon