Aktuelt / Ett minutt kan snu livet opp ned

Ett minutt kan snu livet opp ned

Jordskjelvet som rammet Ecuador i april er det kraftigste de har opplevd siden 1987. I nord-vest ble over 1100 byggninger lagt i ruiner. Nå må seks år gamle Tatiana bo i telt med sin familie.
ecuadorearthquake_jama_april2016_nt5.jpg
Tatiana sammen med familien sin i Ecuador

Det er en lørdag i april, Tatiana har forberedt seg på denne dagen i flere uker. I dag skal hun bli døpt.  Hun gleder seg til høytidelig middag med sine foreldre, søsken og slektninger som har vært planlagt i lang tid. Dagen kommer til å sette store spor i livet hennes, men for en helt annen grunn enn dåpen. Mens familien gjør seg klar til den store dagen begynner plutselig veggene å riste. Tatianas far tar tak i hånden hennes og trekker henne ned mot bakken. 

- Jeg visste ikke hva som skjedde. Jeg trodde dette var slutten på verden, sier den seks år gammel jenta.

Tatiana hører boliger kollapse i nabolaget hennes. Utenfor huset raser det elektriske kabler og rør og vann trenger inn i huset til familien på fem. Dette jordskjelvet er det kraftigste Ecuador har opplevd siden 1987. Over 500 mennesker har mistet livet, og mer enn 8000 skadet.

- Vinden som kom gjennom huset vårt hørtes ut som spøkelser, minnes Tatiana.

Når jorden endelig roer seg, ser de omfanget av ødeleggelsene. Det er store sprekker i veggene, huset deres er blitt ubeboelig og alle eiendeler er ødelagt. Småbyer nord-vest for Ecuador er særlig berørt av jordskjelvet med over 1100 destruerte boliger og mer enn 23.500 mennesker som bor i selvbygde tilfluktsrom.

Seks år gamle Tatiana bor nå utenfor byen i et provisorisk telt i fjellet sammen med familien sin.
De bygget seg et tak fra grener og plastpresenning. På dagtid går hele familien til det som er igjen av huset for å se hva som fortsatt kan berges.

- Med engang solen går ned, er jeg livredd. Hjemmet mitt har blitt en spøkelsesby. Jeg har sett en mann bære døde kropper. Jeg ønsker ikke å være her lenger , sier Tatiana med tårer i øynene.
 - Da jordskjelvet rammet, fikk jeg utrolig vondt hodet mitt. Jeg har aldri vært så redd. Gudmoren min døde i jordskjelvet. Når jeg tenker på dåpen min i dag så husker jeg hennes død.

De siste dagene har det vært hundrevis av etterskjelv. Det er veldig traumatisk, spesielt for barn.
Barna er redde for å dra tilbake til byene sine fordi de har vært vitne til venner og naboer bli begravd under ruinene.

- Vi har akutt behov for psykososial støtte til barn og unge i regionen, sier Jorge, Tatianas far.
På dagen er det mange barn som drar tilbake til sine tidligere hjem for å hjelpe arbeiderne, fordi de ikke har noen skole å gå til.  Jordskjelvet har ødelagt mer enn 280 utdanningsinstitusjoner. I løpet av de neste ukene planlegger CARE å gi støtte til barn og unge gjennom fritidsaktiviteter og gi psykososial hjelp til å komme seg over sjokket og traumene de har fått av denne av denne hendelsen.
Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon