Aktuelt / Verdens heldigste mor er norsk 
Care Blogg

Verdens heldigste mor er norsk 

Morsdagen gir oss en anledning til å vise takknemlighet til en mamma som har betydd mye. Det kan være en mamma, en bestemor, en venninne. Selv vil jeg bruke morsdagen til å sende en appell: Mødre på flukt trenger vår hjelp.
dsc_8055.jpg
Den 36 år gamle åttebarnsmoren Sanaa bor på ett rom med barna i Mafraq nordøst i Jordan. Hun jobber nesten tolv timer om dagen, men likevel har familien bare råd til å spise to ganger om dagen. I tillegg går hun på kurs for å lære å lese og skrive. Sanaa får hjelp av CARE blant annet til å sende barna på skole og holde varmen om vinteren. Foto: CARE / Lucy Beck

Jeg besøkte Jordan for noen uker siden. Der møtte jeg en mor med fire barn, den minste var nesten nyfødt, mens de andre var mellom to og seks år. De var syriske og hadde akkurat tatt seg over grensen. Alt de eide hadde de pakket i en sekk, og de måtte gå i tre dager for å komme fram. Moren hadde selv båret babyen hele veien.

Kjemper for framtiden

Krigen i Syria har vart i fem år. For fem år siden var Syria et mellominntektsland med økonomisk vekst og moderne storbyer. Nå kjemper syriske mødre og fedre desperat for framtiden til barna sine. Vi tar mye for gitt som norske foreldre. Ikke bare har vi foreldrepermisjon, en fantastisk oppfølging av gravide og velfungerende barnehager og skoler, men vi trenger heller ikke ta stilling til hvorvidt vi skal risikere livet vårt – og livet til barna våre – på en båt over Middelhavet fordi mulighetene til den neste generasjonen har bleknet i takt med den langvarige konflikten. 

I Syria har bomber og snikskyttere tatt over lekeplassene, skolene og fremtidsdrømmene.

Alenemor på flukt 

En halv million syriske kvinner på flukt er gravide. De mangler medisinsk oppfølging, tilstrekkelig mat og de må stadig forflytte seg. Tilgangen til prevensjon er svært dårlig. Samtidig mener FN at vold mot kvinner, inkludert voldtekt, øker. Tallenes tale er tydelig – nå øker antall kvinner og barn som tar den farefulle veien til Europa. I tillegg sitter stadig flere syriske kvinner med aleneansvaret for barna, de eldre og de syke i familien. I snitt er hver tredje familie forsørget av en enslig kvinne. Det er ofte slik for kvinner i krisesituasjoner. De får forsørgeransvaret, særlig når pappa og ektemann må ta den tøffe avgjørelsen det er å reise på tvers av et helt kontinent for å lete etter framtiden som de mistet hjemme.

Må komme mødre til gode

Norge har lenge spilt en viktig rolle for å fremme likestilling og kvinners rettigheter. Dette må vi sørge for at skjer også blant de syriske flyktningkvinnene. Den rekordstore summen som ble lovet til Syria og nabolandene under giverlandskonferansen i London må komme de syriske mødrene og de syriske kvinnene til gode. 

Tilbake til møtet med den syriske mammaen: I det jeg skulle gå spurte jeg henne hva som var viktigst for henne nå. Trygghet for barna, svarte hun. Det er alt jeg trenger. På årets morsdag er det henne og alle andre syriske mødre jeg tenker mest på. I Norge er vi tross alt verdens heldigste mødre.

 

Du kan støtte oss i arbeidet med å hjelpe syriske mødre. Send SMS "CARE MORSDAG" til 2468 (200 kroner) eller kjøp morsdagskort her. 

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon