Aktuelt / Rapport: Ekstrem fattigdom i Sør-Syria

Rapport: Ekstrem fattigdom i Sør-Syria

Andelen familier i ekstrem fattigdom i Sør-Syria har økt fra 5 til 88 prosent i løpet av konflikten.
Nesten 90 prosent av husholdningene i Sør-Syria lever nå under fattigdomsgrensen. Dette bildet er tatt av en syrisk far på flukt med sin datter i Europa. Foto: CARE
Nesten 90 prosent av husholdningene i Sør-Syria lever nå under fattigdomsgrensen. Dette bildet er tatt av en syrisk far på flukt med sin datter i Europa. Foto: CARE

Hele 87 prosent av befolkningen i Sør får matvarehjelp, viser rapporten «Det glemte Sør: Matsikkerhet og levebrød i Sør-Syria» som er utarbeidet av CARE, Flyktninghjelpen og FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO).

–Vi må sørge for at folk ikke blir avhengig av nødhjelp. De må bli selvforsynte, og det betyr at vi må investere i arbeidsplasser. Det er faktisk mulig å få til i områder hvor konflikten er mindre dominerende, sier generalsekretær i CARE Norge, Gry Larsen.

Landbruk i ferd med å kollapse

Før krigen var den lokale økonomien i sørlige Syria dominert av jordbruk. Rapporten viser at landbruket nå står i fare for å kollapse totalt – vann koster ti ganger så mye og gjødselprisene er tjuedoblet. 70 prosent av befolkningen jobbet i jordbrukssektoren før 2011, nå er det bare 10 prosent av familiene som har inntekter herfra. Men undersøkelsene som organisasjonene har gjennomført, viser at det fortsatt finnes muligheter for strategiske investeringer som kan få jordbruket i Sør-Syria på fote igjen.

–Familier er avhengig av lokale markeder som fungerer. Hvis vi støtter lokale initiativer, kan vi stimulere økonomien. Folk trenger matsikkerhet, ikke bare matvarehjelp, sier Larsen.


Kvinner er fattigst

I Sør-Syria er 17 prosent av husholdningene forsørget av kvinner alene, og disse har langt lavere inntekter enn gjennomsnittet. Mange av kvinnene er helt avhengig av kontanthjelp for å kunne brødfø barna og resten av slektningene. Familier har tømt sparepengene sine og mange låner penger eller kjøper mat på kreditt.

–Syrerne, spesielt de som fortsatt er fanget midt i konflikten, må se konkrete resultater både av fredsforhandlingene og av den humanitære hjelpen. Vi må ha fokus på å styrke levebrødet deres, for det fører til selvforsyning. Selv i den ekstreme situasjonen de står overfor, kan vi ikke overse dette, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon