Aktuelt / Jemen kan bli det neste Syria

Jemen kan bli det neste Syria

Verdens mest alvorlige humanitære krise utspiller seg nå i Jemen. Over 80 prosent av befolkningen trenger nødhjelp og vi risikerer nok en flyktningekatastrofe.
jemen.jpg
Sabah hørte kraftige eksplosjoner og flyktet fra sitt hjem med barna. «Vi skjønte ikke hva som skjedde. Lyden av eksplosjonen var kraftig og kom nærmere og nærmere. Vi løp så fort vi kunne for å flykte før bombene traff hjemmet vårt. Nå vet jeg ikke hva slags framtid som venter datteren min. Jeg kan ikke lese og skrive, men jeg har alltid drømt at hun vil kunne gå på skolen og få en utdannelse. Jeg vil at denne krigen skal ta slutt. Vi er redde for bombene, vi er slitne og har ikke noe sted å dra. Siden konflikten brøt ut i mars i 2015 har 2,5 millioner mennesker blitt tvunget til å flykte fra sine hjem. CARE deler ut mat, drikkevann og sørger for å dekke de mest grunnleggende behovene for flyktningene. Foto: Thana Faroq/CARE

Av: Therese Leine Søgård

Jemen har nå det største behovet for humanitær hjelp i verden – mer enn Sør-Sudan og Syria til sammen. Siden konflikten brøt ut for fullt i mars i fjor, har volden eskalert alarmerende raskt. I dag er 21,2 millioner mennesker, over 80 prosent av befolkningen, i en desperat situasjon og trenger hjelp umiddelbart for å få dekket sine grunnleggende behov for å overleve.

– Vi kan ikke la Jemen bli det neste Syria, uten noen ende på konflikten og med millioner av flere flyktninger, sier generalsekretær i CARE, Gry Larsen.

Send SMS "CARE JEMEN" til 2468 og gi 150 kroner. 


Ustabil region

Gjentatte angrep mot blant annet skoler og sykehus har ført til at tusenvis av mennesker er blitt drept. 2,5 millioner har flyktet fra sine hjem, og mange har brukt alle sparepengene sine på å komme i sikkerhet. Halvparten av dem bor i offentlige bygg, forlatte hus eller midlertidige hjem, som telt.

– For å unngå enda en katastrofal humanitær krise, må verdenssamfunnet handle nå og gi midler til å dekke behovene for blant annet drikkevann og mat. I tillegg må de væpnede partene i konflikten møtes for å forhandle seg fram til en politisk løsning. Vi risikerer at konflikten snart krysser grensene i den ustabile regionen og at vi får en svært alvorlig humanitær krise i store deler av Midtøsten, sier Larsen.  

Kvinner og jenter svært utsatt

– Jeg har akkurat kommet hjem fra hovedstaden Sanaa og så selv hvor hardt livet er blitt for jemenittene. Mer enn halvparten sliter med å skaffe nok mat. Tilgang til drikkevann er også blitt svært vanskelig på grunn av konflikten, og dårlige sanitetsforhold i landet fører til stor risiko for spredning av smittsomme sykdommer. Situasjonen blir verre hver dag, sier Colin Rogers, leder for humanitær hjelp i CARE i Storbritannia.

Konflikten har spesielt alvorlige konsekvenser for kvinner og jenter. Siden 2006 har Jemen vært rangert som det minst likestilte landet i verden. Når de trygge vannkildene svikter, må kvinner og jenter reise lange avstander, noe som gjør dem mer utsatt for vold og seksuelle overgrep. I tillegg fører kollapsen i helsevesenet til at rundt en halv million gravide kvinner ikke får tilgang til den medisinske hjelpen de trenger for en trygg graviditet og fødsel.

Lang erfaring

CARE har jobbet i Jemen i over 20 år og har solide forhold til lokalsamfunn og lokale organisasjoner.

– Det gjør oss ekstra godt skikket til å dele ut nødhjelp til noen av de verst rammede menneskene i noen av områdene som er vanskeligst å komme fram til, forklarer Larsen.

CARE har allerede hjulpet 220.000 mennesker med rent vann og mat, men det er så mye mer som må gjøre. Vi kan ikke gjøre det uten deg.

 

 

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon