Aktuelt / Skittent vann gir stor risiko for kvinners helse

Skittent vann gir stor risiko for kvinners helse

Én måned er gått siden syklonen slo inn over Mosambik, Zimbabwe og Malawi, og kvinner er særlig hardt rammet. Dårlige hygieniske forhold gjør menstruasjon til en stor helserisiko.
rs58250_cycloneidai_moz_april2019_nt14scr.jpg
Linda Bene Lewane (29), er den av de mange som har fått hjelp av CARE etter syklonen. Foto: Ninja Taprogge/CARE

12.04.19

Syklonen har ført til store ødeleggelser, minst 1000 personer er omkommet, og nær 3 millioner har behov for hjelp. Situasjonen er særlig alarmerende i Mosambik, der hundretusener nå lever i midlertidige bosetninger etter å ha mistet sine hjem. Forurenset vann, utbrudd av kolera og andre sykdommer er alvorlige og langvarige konsekvenser av syklonen.

- Kvinner er ofte de som henter vann og lager mat til familien, og er derfor mer eksponert for vannbårne sykdommer, forteller CAREs landdirektør i Mosambik, Marc Nosbach.

Det forurensede vannet og de dårlige hygieniske forholdene gir særlig risiko for de 650 000 menstruerende jenter og kvinner i området.

- Vi har sett unge jenter uten andre muligheter enn å etter menstruasjon vaske klær i skittent og mest sannsynlig forurenset vann. Mangel på mulighet til å tørke klærne etter vask gjør at mange må kle på seg våte klær, noe som igjen gir større helserisiko, forklarer Nosbach.

Myndighetene i Mosambik kunne forrige uke rapportere om en økning fra rundt 1000 til over 4000 tilfeller av kolera. Noen har allerede mistet livet. CARE jobber med flere andre organisasjoner og lokale helsemyndigheter for å sette opp klinikker og behandlingssentre, i tillegg til å bistå med vaksinering.

Storstilt innsats mot en økende koleratrussel kombinert med ødelagte helsetilbud, kan medføre nedprioritering av andre grunnleggende helsetjenester. Dette vil ramme særlig gravide kvinner. Innsatsen for å opprette et tilbud til kvinner fra sykehus og klinikker er avgjørende for at syklonens langvarige konsekvenser ikke skal bli enda verre

 

 

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon