Aktuelt / - Jeg sørger for at kvinner blir tatt hensyn til

- Jeg sørger for at kvinner blir tatt hensyn til

Hun er en av de mest politisk aktive kvinnene i Niger, og nyter stor tillit for den innsatsen hun legger ned for samfunnets svakeste. Slik har det ikke alltid vært for Hadjo Djibo.
hadjowithsomeofhercommunitywomenandsomerealisations2.jpg
Hadjo Djibo (venstre) er godt kjent i lokalsamfunnet, og hun nyter stor respekt for arbeidet hun gjør. Foto: CARE Niger

Av: Elizabeth Adewale, CARE Niger

Da tobarnsmoren fra Hamdallaye, en liten by tre mil fra hovedstaden Niamey, mistet ektemannen virket situasjonen desperat.

- Jeg visste ikke hvordan jeg skulle klare å forsørge familien. Det var det det vanskeligste øyeblikket i mitt liv, gjenforteller Hadjo.

Hun hadde hørt snakk om Mata Masu Dubara, en spare- og lånegruppe etablert av CARE. En gruppe holdt på å sette opp et lese- og skrivekurs for medlemmene i Hadjos hjemby, og hadde behov for en lærer. Som en av få kvinner her som hadde gått på skolen, søkte hun og fikk jobben. Den nye rollen passet henne perfekt: Hadjo hadde lenge hjulpet kvinner i lokalsamfunnet med lesing, regning og sette opp telefonsamtaler.  

Hun kastet seg ut i arbeidet med stor entusiasme, og begynnte selv å delta på andre kurs. Opplæring i økonomi, entrepenørskap og salg, gjorde at hennes egen finansielle situasjon ble mer stabil. Hun solgte såpe og parfyme, lærte bedre å kunne nytte både melk og kjøtt av kyr, og startet en liten peanøttgård for lage olje og peanøttkake som kunne selges på det lokale markedet.

Hadjo ble med på så mange av CAREs opplæringer som mulig, inkludert kurs i lederskap og hvordan snakke for forsamlinger. Med økonomien under kontroll, valgte hun å ta et modig steg i en helt ny retning – stille til valg det lokale rådet i kommunen.

- Etter å ha diskutert det med de andre kvinnene i spare- og lånegruppen, ga de meg deres fulle støtte, sier Hadjo.

Kvinnene gikk helhjertet inn for å stemme henne frem, og hjelp henne til å få en posisjon som kunne gjorde stand til å kjempe for kvinnenes behov og la deres stemmer bli hørt.

- Jeg leder nå komiteen for sosiale saker her i min kommune. Vi jobber for utvikling, og jeg sørger for at kvinner blir tatt hensyn til når vi lager våre planer, sier hun.

Hadjos energi og entusiasme er godt kjent i lokalsamfunnet, og hun nyter stor respekt for arbeidet hun gjør. Jevnlig besøker hun landsbyer og snakker med kvinner og lytter til deres behov, som hun igjen tar med i arbeidet og tar det opp i møter direkte med ordføreren.

En slik sak handlet om kvernemaskiner for korn og mais. Tradisjonelt var dette en tidkrevende oppgave som gjort i hjemmet av unge jenter, og som ofte forhindret dem fra å kunne gå på skolen.

- Jeg fikk samlet penger til å kjøpe åtte kvernemaskiner i 2014. Nå budsjetterer lokalstyret i kommunen med å kjøpe tre slike maskiner hvert år, sier Hadjo.

Innsatsen har gitt resultater. Antall jenter som går på skole har økt med 12 prosent siden 2012, samtidig som kvinner nå har kunnet øke sine inntekter og bli i bedre stand til å møte sine behov.

Etter å ha besøkt en landsby der en ødelagt brønn gjorde drikkevannet dårlig, tok Hadjo en vannprøve og sendte den til ordføren. Det resulterte i at brønnen umiddelbart ble reparert. Nå har kommunen gjort rent drikkevann til en prioritert oppgave for alle innbyggerne.

- Jeg takker Gud for at ingen nå trenger å dra mer enn én eller to kilometer for å finne drikkevann, sier Hadjo stolt.

Samtidig som Hadjo gleder seg over resultatene, føler hun at det fremdeles er mye som gjenstår.

- Det vi har oppnådd, hadde ikke skjedd uten den treningen jeg har fått fra CARE. Det har vært en uforglemmelig skole. Likevel er fortsatt bare 2 av 14 rådsmedlemmer i kommunen kvinner. Jeg skulle ønske det var flere kvinner, sider Hadjo. 

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon