Aktuelt / Fra flyktning til frivillig i Uganda

Fra flyktning til frivillig i Uganda

Mary Akujo bor i en flyktningleir nord i Uganda med to yngre brødre. Foreldrene deres er døde og alle tre barna har vonde minner fra krig og vold.
maryakujo2.jpg
Foto: Jakob Dall/CARE Danmark.

16 år gamle Mary Akujo og hennes to yngre brødre måtte flykte fra krigen i Sør-Sudan.

Begge foreldrene var allerede døde, og de tre bodde derfor med sin bestemor i Sør-Sudan. Området har i lang tid vært preget av konflikt, og når bevæpnede soldater angrep landsbyen var de tvunget til å flykte. På grunn av alderen kunne ikke bestemoren bli med på flukten til Uganda, men for Mary og brødrene var dette likvel være beste utvei, selv om det innebar å forlate deres bestemor.  

På vei til Uganda, ble de angrepet av en gruppe menn med planer om å voldta Mary. Men heldigvis, klarte de å unnslippe, og fikk søkt tilflukt og hjelp av CARE i en flyktningleir. Hun klarte å slippe unna forsøkene på seksuelle overgrep, men trusselen etterlot Mary likevel frykt for menn, og det å gå rundt alene.

I flyktningleiren Imvepi i Uganda har Mary fått hjelp og støtte fra CARE, og i dag er hun ikke lenger redd. Med psykososial oppfølging, samtaler, har hun fått oppfølging og råd.

- Jeg har overvunnet frykten for menn og det å gå alene, og jeg har også blitt med en gruppe som jobber for å skape oppmerksomhet rundt kjønnsbaserert vold i samfunnet, sier Mary.

Hun har nå blitt frivillig for CARE og snakker med og informerer andre jenter og kvinner om kjønnsbasert vold. Brødrene hennes går på skolen, og Mary planlegger å begynne på skolen selv. Drømmen hennes er å bli sosialarbeider.

CARE Uganda bistår flyktninger og vertskapsfamilier i flyktningleirer med vann, husly, behandling for traumer, helsehjelp og nformasjonsarbeid om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, i tillegg til engasjering av menn mot kjønnsbasert vold.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon