Aktuelt / Hverdagen i et land revet i stykker av konflikt

Hverdagen i et land revet i stykker av konflikt

Maryam (16) drømmer om å gå på skolen og lære å skrive. Som så mange andre barn og unge i Jemen blir hun stoppet av krig og konflikt.
Hver dag går Maryam og søstrene en time til en vannstasjon for å hente vann til familien. Når hun kommer tilbake venter arbeid i hjemmet. Maryam drømmer om å bli lærer, men den håpløse situasjonen i Jemen forhindrer henne fra å gå skolen. Foto: Holly Frew/CARE.

Klokken syv hver morgen ringer skoleklokka like ved Maryams hus. Maryam og søstrene våkner, tar på seg klærne raskt og kommer seg ut døra. På gata fyker jenter med bøker i hendene forbi på vei til skolen. Maryam og søstrene vinker til vennene sine og går motsatt vei. Istedenfor å gå på skolen, går jentene en time hver dag til en vannstasjon for å hente vann til familien.

– Jeg ser elevene gå til skolen hver dag, men jeg kan ikke bli med dem. Egentlig vil jeg være så mye som mulig på skolen, sier Maryam.

På veien til vannstasjonen drømmer hun om å en dag bli lærer. Men i Jemen, der hun og familien bor og halvparten av befolkningen nå står i fare for å sulte, dropper jenter ut av skolen for å hjelpe familiene sine overleve.

– Jeg bærer en av vannkannene på hodet og den andre i hendene, sier hun.

Les: Inflasjon og høye matpriser gjør sultkatastrofen i Jemen enda verre.

Alene med syv barn

Når hun kommer hjem hjelper hun moren med matlaging på kjøkkenet.

– Det er ingenting jeg heller vil enn å sende barna mine på skolen, men hvordan skal jeg få råd til det når jeg knapt klarer å skaffe dem mat? På skolen trenger de bøker, skrivesaker og klær. Hvordan skal jeg ha råd til det, spør Maryams mor Saadah, som har to gutter og fem jenter. Mannen hennes døde for ti år siden i en bilulykke sammen med hennes bror.

– Han fortalte meg at han skulle komme tilbake. Det gjorde han, men i en kiste. Dette er min skjebne: Han forsvant og etterlot seg en stor byrde på mine skuldre. Jeg vil så gjerne sende barna mine på skolen og gi de bedre muligheter i livet, men vanskelighetene etter at mannen min gikk bort og på grunn av konflikten i Jemen gjør det enda vanskeligere, sier hun.

Gir ikke opp drømmen

Maryam er en av flere millioner jemenittiske barn som ikke får gå på skolen på grunn av volden og håpløse levekår. Jemen står overfor verdens verste humanitære krise, med over 22 millioner mennesker som trenger nødhjelp.

I områder med krig og konflikt øker sjansene for at jenter blir tvunget inn i ekteskap kraftig, fordi familiene ser det som en siste utvei for å redde dem fra problemene ved å sørge for at de har en mann som kan forsørge dem. De fleste av jentene som blir tvangsgiftet dropper ut av skolen og yrkestrening og mister muligheter videre i livet.

Ifølge UNICEF blir mer enn to tredjedeler av jentene i Jemen giftet bort før de fyller 18, sammenlignet med 50 prosent før krigen. Maryam beholder likevel håpet om at hun en dag skal komme tilbake til skolebenken.

– Jeg håper at jeg en dag kan bli med vennene mine på skolen og lære meg å skrive navnet mitt. Det er den største drømmen jeg har.

 

CARE i Jemen:

CARE har jobbet i Jemen siden 1992 og er en av få internasjonale hjelpeorganisasjoner som fortsatt leverer humanitær hjelp under ekstremt vanskelige forhold. Arbeidet fokuserer på å sørge for at befolkningen i de hardest rammede og vanskeligst tilgjengelige områdene får tilgang til varer og tjenester som avhjelper de umiddelbare behovene.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon