Aktuelt / En familie rammet av ebola

En familie rammet av ebola

Vold og konflikt gjør jobben med å nå fram med livreddende medisinsk hjelp til ebolarammede enda vanskeligere i Den demokratiske republikken Kongo.
Aimée overlevde ebolasykdommen og har flyttet hjem igjen, men hun venter fortsatt på at moren skal bli skrevet ut av sykehuset. Mahmoud Shabeeb/CARE.

Den demokratiske republikken Kongo opplever sitt tiende ebolautbrudd i landets historie, men dette utbruddet er det første som har oppstått i en konfliktsone. Antall smittede har oversteget 300 og øker raskt, og over 150 mennesker har ifølge Verdens helseorganisasjon mistet livet siden august.

Mens konflikten fortsetter gjør volden det vanskeligere å få den medisinske hjelpen fram. I september førte et rebellangrep til at 18 mennesker mistet livet i Beni, en by nordøst i Kongo som også er ebolautbruddets episenter. Angrepet var bare ett av flere som vanskeliggjør arbeidet med å få livreddende hjelp fram.

Ndini ligger like ved Beni, og er et jordbrukssamfunn i en aktiv konfliktsone. Angrep på lokalsamfunn skjer nesten daglig. Området er hjem til flere ebolaoverlevende, som 14 år gamle Aimée. I august begynte hun å vise tegn til at hun var smittet av ebola.

Les: Fem ting å vite om ebolautbruddet i Kongo.

– Jeg ble så redd

Symptomene på viruset viser seg ofte først ved muskelsmerter, utmattelse og feber, og kan raskt forverres. Oppkast, diare og interne og eksterne blødninger er andre symptomer.

– Jeg ble så redd. Jeg var redd for at vennene mine og familien min skulle bli redde for meg på grunn av sykdommen. Vennene mine fryktet at jeg skulle dø, som de hadde sett andre gjøre, sier Aimée.

Ebola smitter bare gjennom direkte fysisk kontakt, men anses som en av verdens mest farlige sykdommer. Den gjennomsnittlige dødeligheten er på 50 prosent, men i noen tilfeller helt opp mot 90 prosent. Det finnes ingen enkel kur, men det finnes vaksiner.

For noen ebolapasienter, som Aimée, kan det være håp når sykdommen oppdages tidlig og behandles riktig.

Aimées mor, Janine (33), ble smittet omtrent samtidig som datteren. Selv om Janine nylig ble erklært frisk, men enn så lenge har hun ikke blitt utskrevet fra sykehuset der hun har fått behandling den siste måneden.

– Jeg kan ikke få sagt hvor trist og nedfor jeg har vært mens moren min har vært borte. Jeg er veldig glad for at hun snart kommer hjem, sier datteren.

Fortsatt ikke tilbake på skolen

Skolen begynte for noen uker siden i Kongo, men Aimée kan ikke begynne i 8. klasse som hun skulle. Hun mangler skoleuniform, skolesaker og en mor som kan hjelpe henne.

– Hun lager mat til meg og sørger for at jeg har alt jeg trenger hver dag, sier hun.

Aimée og moren hennes er ikke de eneste i familien som har vært nødt til å kjempe mot ebola. I august døde bestemoren Masika (48) av viruset. Aimée har et dusin onkler og tanter, og åtte av de er under 18. Disse var avhengige av Masika i hverdagen.

– Hun var den som forsørget oss. Hun jobbet på jordet, solgte varene på markedet i byen og kom tilbake med penger. Hun tok hånd om alt i familien og hadde en løsning på alt. Hun etterlater seg et stort hull i familien, sier Aimée.

Les: Nadej mistet alt da hun ble smittet av ebola.

Kvinner rammes oftere

Det er høyere sannsynlighet for at kvinner blir smittet av ebola, fordi kvinner som oftest er den viktigste omsorgspersonen for ektefeller, barn og andre kvinner i familien. Minst 56 prosent av ebolapasientene i dette utbruddet er kvinner.

Som mange andre i lokalsamfunnet trodde ikke Aimées bestefar Kambale (53) at ebola eksisterte før han mistet kona til sykdommen.

– Nå vet vi at ebola eksisterer. Alle må akseptere det og være forsiktige, vaksinere seg og samarbeide med helsepersonell som prøver å beskytte befolkningen fra sykdommen, sier han.

CARE er med i en sammenslutning av organisasjoner som jobber for å skape bevissthet rundt ebola, redusere stigma og støtte mennesker som Aimée med å komme tilbake til sine lokalsamfunn, i tillegg til opplæring og håndvaskstasjoner rundt ebolarammede byer og på skoler. På tross av alle problemene tviholder Aimée på drømmene sine.

– Jeg drømmer om å studere medisin. Jeg vil bli lege, sånn at jeg kan kurere andre kongolesiske barn og gi den en ny mulighet i livet, som jeg har fått.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon