Aktuelt / Inflasjon og høye matpriser gjør sultkatastrofen i Jemen enda verre

Inflasjon og høye matpriser gjør sultkatastrofen i Jemen enda verre

Over 22 millioner mennesker trenger humanitær hjelp i Jemen, og over halvparten av disse står i fare for å sulte. Jemenitter forteller om en desperat situasjon som stadig blir verre.
Som mange andre barn i Jemen er Mohammed akutt feilernært. Moren hans sier de lever under ekstrem fattigdom og at hun ikke klarer å skaffe nok mat til familien. Foto: Ammar Awadh Omar Avadh Bamatraf/CARE.

– Vi flyktet fra Taiz i fjor på grunn av konflikten, som aldri tar slutt. I Taiz jobbet jeg på en plastfabrikk og var den som forsørget familien, sier Wazeerah Omar, en 38 år gammel kvinne som bor med fire søstre, en tante og bestemor i Sana’a.

– I dag har jeg mistet alle inntektskilder og kan ikke engang sørge for at familien har nok brød å spise i løpet av en dag. Som en familie på syv er vi helt avhengige av støtten vi får fra hjelpeorganisasjoner for å unngå å sulte i hjel. Jeg ber til Gud om at vi forblir ved god helse, for hvis noen av oss blir syke har vi ikke råd til helsehjelp, sier hun fortvilet.

– Har ikke engang en brødbit

Ifølge FNs Sentrale humanitære samordningsenhet (OCHA) har Jemens økonomi krympet med 50 prosent siden 2015. Over halvparten av befolkningen lever nå på under 1,9 dollar om dagen.

Den raske devalueringen av den jemenittiske valutaen rial gjør det vanskeligere for allerede sårbare husholdninger å skaffe nok mat – de får stadig dårligere kjøpekraft.

– Hver gang jeg går til markedet har prisene steget kraftig fra dagen før. Jeg gjør mitt beste for å begrense handlingen til det absolutt nødvendige, og noen ganger ikke det en gang, for å spare til en krise. Jeg føler meg heldig som fortsatt har en jobb og får lønn. Mange rundt meg har ikke engang en brødbit å gi til familien sin, sier Mohammed Al-Hindi (35), som bor i Sana’a med tre barn.

Lønna mer enn halvert

29 år gamle Mohammed Mansoor er også en av de heldige som fortsatt har en jobb, og som mottar lønn. Men situasjonen er likevel blitt nesten uutholdelig.

– På grunn av inflasjonen har lønna jeg sitter igjen med sunket til under halvparten av det den var, sammenlignet med dollaren. Det er umulig å planlegge utgiftene en måned framover i tid, for hver dag har prisen på de varene vi er helt avhengige av steget. Hver gang vi tror at vi har sett det verste oppdager vi at det kan bli enda verre, sier han.

Kan du bidra? Bidrag til nødhjelpsarbeid i Jemen kan overføres til kontonummer 1644.10.50082, eller bruk Vipps-nummer 2468. Merk overførselen med "Jemen".

 

CARE i Jemen:

CARE har jobbet i Jemen siden 1992 og er en av få internasjonale hjelpeorganisasjoner som fortsatt leverer humanitær hjelp under ekstremt vanskelige forhold. Arbeidet fokuserer på å sørge for at befolkningen i de hardest rammede og vanskeligst tilgjengelige områdene får tilgang til varer og tjenester som avhjelper de umiddelbare behovene.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon