Aktuelt / – Jeg vil stå opp for de som undertrykkes

– Jeg vil stå opp for de som undertrykkes

Fem år etter flukten fra Syria ser 16 år gamle Marwa for seg en fremtid som advokat eller ingeniør.
Marwa (16) drømmer om å bli advokat eller ingeniør. Hun mistet verdifull skolegang da familien ble tvunget på flukt, men etter hvert har hun kommet seg tilbake på skolen igjen. Foto: Carey Wagner/CARE.

Livet var ikke til å kjenne igjen for Marwa. Familien hennes, som mange andre syriske familier, var en middelklassefamilie som levde stabile liv. Marwas far kjørte brannbil og familien eide sitt eget hjem og en bil.

Da krigen begynte i 2011, ble Marwa og millioner av andre syrere fanget i kryssilden. Familien bodde i Øst-Ghouta, en forstad til Damaskus som havnet i søkelyset over hele verden da kraftige sammenstøt, inkludert et kjemisk angrep, fullstendig ødela området og befolkningen som bodde der.

Falsk håp

Kampene førte til at Marwas familie stadig måtte flykte til nye steder i Syria. På et tidspunkt ble broren hennes alvorlig syk, og fikk diagnosen hepatitt. Han døde på grunn av mangel på helsetilbud. For fem år siden bestemte familien seg for å forlate Syria.

– Vi ga oss selv falsk håp om at krigen ville ta slutt i dag, i morgen, og at vi kunne returnere til hjemmene våre, men det varte lenger enn vi forventet. En dag satt de barna mine og gråt i et hjørne på grunn av frykten for bomber. De tryglet oss om å dra, så da gjorde vi det, sier Fayza, Marwas mor.

De flyktet til Jordan og slo seg ned i Baqa’a, et område utenfor Amman som etter 1967 ble Jordans største leir for palestinske flyktninger. Området er nå hjem til en variert befolkning. Marwa og familien bor i et lite hus i en smal passasje, like ved siden av en travel gate.

Les: Mer enn 17 millioner jenter lever på flukt.

Måtte forlate skolen

Livet som flyktninger i et annet land har vært vanskelig for familien. Fayza fant arbeid da de flyttet til området. Hun solgte gullsmykker for å få penger til husleie og husholdningsvarer, men det ga ikke nok inntekter.

Mannen hennes ble forhindret fra å jobbe på grunn av diabetes og høyt blodtrykk. Marwa ble nødt til å jobbe, og kunne ikke lenger gå på skolen. Barn på flukt har fem ganger så høy sannsynlighet for å ikke gå på skole som andre barn, og det er flest jenter det går ut over.

– Jeg ble nettopp ferdig med 8.-klasse, men egentlig skulle jeg ha vært ferdig med 10.-klasse. Jeg gikk glipp av to år med skolegang da vi levde på flukt i Syria og på grunn av jobb her. Når jeg så jenter på vei til skolen ble jeg lei meg for at jeg ikke kunne gjøre det samme, sier Marwa, som fant arbeid i en frisørsalong, der hun tjente litt penger hver dag ved å sope opp hår, vaske gulvet og lage te og kaffe.

– Sjefen min behandlet meg ikke bra, men jeg måtte holde ut for å hjelpe familien.

Vil bli advokat eller ingeniør

Nå som hun er tilbake på skolen, har hun bestemt seg for å sikte høyt. Målet er å bli advokat eller ingeniør, og hvis hun blir ingeniør vil hun jobbe med fly.

Et program som gir familien 100 dollar i måneden mot at Marwa får gå på skolen gjorde at de kunne klare seg uten inntektene fra arbeidet hennes. Likevel er livet fortsatt vanskelig. Familien sliter fortsatt med å få endene til å møtes, på samme måte som de over 80 prosentene av syriske flyktninger i Jordan som lever på bare noen få dollar om dagen.

– Jeg er motivert for å bli advokat, fordi jeg vil forsvare undertrykte mennesker. Familien min og jeg har opplevd så mye undertrykkelse i flere år, og jeg vil stå opp for mennesker som oss. Hvis jeg blir ingeniør vil jeg bidra til gjenoppbyggingen av landet mitt når vi en dag kan dra tilbake, sier hun.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon