Aktuelt / Mer enn 17 millioner jenter lever på flukt

Mer enn 17 millioner jenter lever på flukt

Jenter som blir tvunget fra sine hjem på grunn av krig, konflikt og naturkatastrofer er ekstra utsatt. Her er krisene der flest jenter lever på flukt.
11. oktober er Den internasjonale jentedagen, som skal rette søkelys mot utfordringer jenter møter globalt. 17 millioner jenter lever på flukt i dag. Foto: Peter Caton/CARE.

Når ekstrem vold, sult eller klimaendringer driver mennesker på flukt, er jenter de første til å bli ofre for menneskehandel, barnearbeid, til å bli utnyttet som midler i krig. De mister barndommen. Jenter er også de siste som får mat, skolegang og andre ting barn trenger for å vokse.

I 2012 laget FN Den internasjonale jentedagen, som er 11. oktober hvert år, for å rette søkelys mot utfordringene jenter møter globalt. I år er temaet å styrke jenter i krise: Stadig flere mennesker tvinges på flukt, og av de 68,5 millionene som nå er flyktninger er 17 millioner jenter.

Her følger de verste flyktningkrisene verden står overfor nå, rangert etter hvor mange jenter som lever på flukt, både i andre land og internt i landet.

1. Syria: 2.831.122 jenter på flukt

1.231.122 har flyktet til andre land / 1.550.000 er internt fordrevne

Nesten tre millioner syriske barn, de fleste av dem jenter, mangler skolegang. Syriske jenter blir ofte giftet bort tidlig av foreldre i et forsøk på å beskytte dem, men dette fører ofte til at utdanningen deres blir avbrutt. I en desperat situasjon der familier forsøker å skaffe penger til mat og andre utgifter, blir jenter ofte tatt ut av skolen for å arbeide.

Etter mer eller mindre konstant bombing og flukt internt i Syria, flyktet Marwa (16) og familien hennes til Jordan, der moren ikke klarte å skaffe nok inntekt til at datteren kunne gå på skole. Dermed begynte Marwa å jobbe også, og sluttet på skolen.

Det samme skjedde med 15 år gamle Walaa og hennes familie. Walaa har heldigvis fått fortsette skolegangen i Jordan, der hun forfølger sin drøm om å bli filmskaper. Gjennom film vil 15-åringen løfte fram flere syriske stemmer.

– En dag vil jeg snakke om situasjonen for syriske flyktninger. Det vil ta lang tid før Syria kan komme tilbake til normalen igjen, men det er det jeg vil snakke om. Hvis du har en drøm og jobber hardt nok kan du oppnå hva som helst, sier Walaa.

Les hennes og Marwas historier her og her (på engelsk).

Marwa (16) drømmer om å bli advokat eller ingeniør. Hun mistet verdifull skolegang da familien flyktet fra Syria til Jordan, men etter hvert har hun kommet seg tilbake på skolen igjen. Foto: Carey Wagner/CARE.
Marwa (16) drømmer om å bli advokat eller ingeniør. Hun mistet verdifull skolegang da familien flyktet fra Syria til Jordan, men etter hvert har hun kommet seg tilbake på skolen igjen. Foto: Carey Wagner/CARE.

2. Afrikas horn: 1.331.633 jenter på flukt

269.451 har flyktet til andre land / 1.062.182 er internt fordrevne

Etter mer enn et kvart århundre med vold, tilbakevendende tørke, sult og dyp fattigdom, er Afrikas horn (Djibouti, Eritrea, Ethiopia og Somalia) hjem til noen av de mest sårbare familiene i verden. Mange lever på kun en dollar om dagen.

I denne situasjonen er jenters utdanning ofte det første som blir ofret. Somalia har for eksempel en av verdens laveste andeler av barn i skolen: Bare 30 prosent av somaliske barn går på skole, og bare 40 prosent av disse er jenter, ifølge UNICEF.

12 år gamle Hamdi har levd halve sitt liv uten foreldre, som skilte seg og forlot henne da hun var seks år gammel. Hamdi og søsknene flyktet og søkte trygghet i en flyktningleir. Som mange andre jenter i området ble Hamdi tvunget ut i arbeid og bort fra skolebenken for å forsørge familien, og endte opp i en vaskejobb.

– Livet mitt hadde mistet mening, sier hun. Etter hvert fant imidlertid hun og storesøsteren Itsa ut at det fantes en skole i leiren. Fire år senere har hun begynt i tredje klasse, og hun lærer å lese, skrive og snakke engelsk.

– Når jeg blir stor vil jeg bli lege og hjelpe syke og skadde mennesker, sier hun.

Les hennes historie her (på engelsk).

Etter mange prøvelser har Hamdi (12) startet på skolen igjen. Nå drømmer hun om å bli lege. Foto: Hodan Elmi/CARE.
Etter mange prøvelser har Hamdi (12) startet på skolen igjen. Nå drømmer hun om å bli lege. Foto: Hodan Elmi/CARE.

3. Afghanistan: 1.100.000 jenter på flukt

650.000 har flyktet til andre land / 450.000 er internt fordrevne

Jenter har lenge vært brukt som mål i konflikter i Afghanistan, og blir ofre for syreangrep, forgiftede vannforsyninger på skolen og andre former for vold. Bortføringer og trakassering på vei til skolen setter frykt i mange familier og kan føre til at jenter blir holdt hjemme i frykt for hva som kan skje hvis de går på skolen. Dette skjer i en kontekst der mange er ekstremt fattige, hvor barneekteskap ofte oppmuntres og hvor gutters utdanning prioriteres først.

Samtidig: Det er lett å glemme at under en million afghanske barn gikk på skolen for 16 år siden, og at nesten alle disse var gutter. Siden den gang har mer enn 16.000 skoler blitt bygget og 150.000 lærere har fått opplæring. Mer enn ni millioner barn – nesten halvparten jenter – går i dag på skolen. Dette er mye takket være innsatsen til Basima og andre medlemmer av Kabul Women’s Association. Medlemmene er analfabeter selv, men nektet å godta at en ny generasjon afghanske jenter skulle lide samme skjebne.

Dessverre har fremgangen stoppet opp de siste årene, ettersom voldsspiralen i landet har blitt verre igjen. Omtrent 3,7 millioner barn går ikke på skole, og i noen provinser er opp mot 85 prosent av disse jenter, ifølge UNICEF. Bare 37 prosent av afghanske tenåringsjenter kan lese og skrive, sammenlignet med 66 prosent av guttene i samme alder.

Les Basimas historie her (på engelsk).

Les hele rapporten «Far from home: The 13 worst refugee crises for girls» her og se hele listen over de verste flyktningkrisene der flest jenter lever på flukt.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon