Aktuelt / Dødelig angrep viser vanskelighetene med å stoppe ebola i Kongo

Dødelig angrep viser vanskelighetene med å stoppe ebola i Kongo

Kamper mellom hæren og en væpnet gruppe, som tok livet av 18 mennesker og skadet åtte, har tvunget hjelpeorganisasjoner til å stoppe deler av arbeidet mot ebola midlertidig.
Erik Mukama er lege og har jobbet for CARE i Den demokratiske republikken Kongo i to år. Tidligere jobbet han for det kongolesiske helsedepartementet, også da med å respondere på ebola-utbrudd. Mukama sier at den usikre sikkerhetssituasjonen gjør det vanskelig for myndigheter og hjelpearbeidere å nå ut til de som er rammet. Foto: Mahmoud Shaheeb/CARE.

25.09.2018: I helgen ble 18 mennesker drept og åtte skadet i Beni, i kamper mellom hæren i Den demokratiske republikken Kongo og en væpnet gruppe. Som følge av urolighetene har hjelpeorganisasjoner blitt tvunget til å stoppe deler av arbeidet mot ebola i området. Situasjonen viser hvor vanskelig det er å begrense et utbrudd av det dødelige viruset i en krigssone.

Ebola har nå tatt minst 100 liv i den nordøstlige delen av DR Kongo, der byen Beni ligger. I mellomtiden blir stadig flere smittet. Antallet har nå kommet opp i minst 150. Ebolaepidemien er ikke noe nytt i Kongo. Dette er det tiende utbruddet i landet, men det er det første utbruddet i en konfliktsone.

– Dette angrepet og lignende kamper utgjør en alvorlig sikkerhetsrisiko for befolkningen i området. I tillegg påvirker de muligheten hjelpeorganisasjoner har til å respondere på utbruddet. Vårt arbeid for å forebygge og kontrollere viruset ble stilt i bero på grunn av sikkerhetssituasjonen, sier Saad El-Din Hassan, som leder CAREs ebolarespons i Beni.

Til tross for at det har kommet rapporter om at utbruddet er under kontroll, vokser antall smittede hver dag. Som i de fleste humanitære kriser er det kvinner og jenter som rammes hardest. Kvinner og jenter fungerer oftest som omsorgspersoner, og står for over halvparten av ebolatilfellene i dette utbruddet. Sikkerhetstrusler fortsetter å være en stor risiko og gjør det vanskelig å få tilgang til mennesker i utkantområder.

– Enkelte lokalsamfunn mister håpet og føler seg utslitt etter flere år med vold rundt byen. Kombinert med liten bevissthet rundt problemet i samfunnet, gjør det at mange nekter å akseptere at ebola finnes, sier Eric Mukama, CAREs helsespesialist i Beni.

– De rammede områdene mangler også den nødvendige infrastrukturen. Som med andre sykdommer er forebygging av smitte og hygiene det første man må begynne med, men her mangler svært mange tilgang til rent vann og grunnleggende sanitære forhold, sier han.

Over en million mennesker bor i distriktene Beni, Mabalako, Oicha og Mambasa, der det har blitt registrert tilfeller av ebola. CARE støtter myndighetenes plan for å bekjempe utbruddet og fokuserer på å avhjelpe manglene innenfor vann, hygiene og sanitære forhold og matsikkerhet. CARE støtter helsesentre og skoler rundt de rammede områdene med vann og utstyr for å beskytte seg, i tillegg til å gi opplæring til helsepersonell i forebyggende tiltak. Kvinner og jenter får utdelt pakker med såpe, engangsbind, undertøy og annet utstyr for å forebygge.

 

CARE i DR Kongo:

CARE har jobbet i Den demokratiske republikken Kongo siden 1994, da det oppsto en flyktningkrise i landet etter folkemordet i Rwanda. Med mål om å unngå at ebola-viruset sprer seg videre, jobber CARE tett med myndighetene, FN-organer og andre humanitære og lokale organisasjoner. CARE vurderer hvordan vi best kan skalere opp responsen for å nå flere av de so mer rammet, særlig kvinner og jenter, slik at utbruddet kan bremses og til slutt stoppes.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon