Aktuelt / Tilbake til skolen i et land i krig

Tilbake til skolen i et land i krig

For de fleste barn er skolestart en tid fylt av spenning, nye opplevelser og nye venner. For barn i Jemen er gleden ved å ta fatt på et nytt skoleår ødelagt av konflikt, flukt og økonomisk sammenbrudd.
Denne skolen i Taiz-guvernementet har vært i bruk siden 1962 og er blitt rehabilitert flere ganger. På grunn av situasjonen i Jemen er skolen nå forlatt og falleferdig. Foto: Abdulhakim Al-Ansi/CARE.

Da krigen i Jemen brøt ut for tre år siden, ble skolesystemet hardt rammet av konflikt og stadig flere luftangrep i de mest befolkede byene. Omtrent to millioner barn går ikke på skolen, og av disse er i overkant av en halv million internt fordrevne. 4,1 millioner elever trenger støtte for å fortsette sin utdanning.

For mange foreldre og barn er frykten for bomber en del av skolehverdagen.

– Når jeg hører et luftangrep mens barna mine er på skolen blir jeg livredd og løper til telefonen for å ringe skolen. Det er altoppslukende å kjenne på usikkerheten og frykten hele tiden, men samtidig kan jeg ikke holde barna mine borte fra skolen, sier Safa, som er mor til tre barn.

I et land der mer enn 70 prosent av befolkningen trenger hjelp til å overleve og rundt åtte millioner mennesker sliter med å få tak i nok mat, vil barns skolegang havne stadig lenger ned på listen over prioriteringer. Når fattigdommen øker blir det flere familier som ikke lenger kan ta seg råd til å betale for skole.

To tredjedeler av Jemens lærere har ikke mottatt lønn på over et år, og kan dermed ikke forsørge sine egne familier. I store deler av landet ligger skoler brakk som følge av mangel på lærere. Rapporter har også vist at 7,5 millioner elever risikerer å bli smittet av sykdommer.

Mange av de som fortsatt får skolegang er livredde for hva som kan skje. Som Safas seks år gamle sønn Murad.

– Hver gang vi hører en eksplosjon løper vi til læreren vår. Mens vi forter oss til kjelleren prøver vi å dekke over ørene, sånn at vi ikke hører eksplosjonen, sier han. 

Foto: Abdulhakim Al-Ansi/CARE.
Foto: Abdulhakim Al-Ansi/CARE.

CARE har jobbet i Jemen siden 1992 og er en av få internasjonale hjelpeorganisasjoner som fortsatt leverer humanitær hjelp under ekstremt vanskelige forhold. Arbeidet fokuserer på å sørge for at befolkningen i de hardest rammede og vanskeligst tilgjengelige områdene får tilgang til varer og tjenester som avhjelper de umiddelbare behovene.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon