Aktuelt / – Jeg vil bli arkitekt og bygge hjem til andre flyktninger

– Jeg vil bli arkitekt og bygge hjem til andre flyktninger

I krig og konflikt ender mange unge jenter opp med å bli giftet bort for at familier skal ha råd til å forsørge seg selv. Rafeef holdt på å lide samme skjebne etter at familien måtte flykte fra Syria.
Det eneste Rafeef (13) vil er å gå på skolen, slik at hun kan forfølge drømmene sine. Nå har hun begynt i 8-klasse. Foto: Hiba Judeh/CARE.

I 2014 skjedde det noe 13 år gamle Rafeef aldri kommer til å glemme. Faren hennes tok selvmord, og hennes eldste søster ble skutt da en gruppe bevæpnede menn tok seg inn i hjemmet deres i Aleppo. Rafeef, to eldre søstre og moren klarte å flykte fra Syria til Jordan.

De eide ingenting, og de to eldste søstrene, som var 15 og 16 år gamle, giftet seg. Rafeef ble tvunget til å hjelpe familien med å betale regningene ved å selge sokker foran moskeen i nabolaget hver dag fra 10 til 16.

– Jeg ble flau

Jobben gjorde at hun mistet to år med skolegang. En dag møtte de en CARE-ansatt som informerte dem om en ordning der familien kunne få 100 dollar i måneden, på den betingelse at Rafeef begynte på skolen igjen.

– Jeg fikk en dårlig følelse av å jobbe mens alle de andre jentene gikk til og fra skolen i uniformene sine. Jeg ble flau av å se dem på gata mens jeg solgte sokker, fordi jeg ville være med dem på skolen, sier hun.

De siste tre årene har hun vært en del av programmet som gir familien en ekstra inntekt mot at hun får gå på skolen. Nå begynner hun på sitt fjerde skoleår siden hun, moren og søstrene måtte flykte.

– Hvis jenter ikke får gå på skolen tvinges mange familier til å gifte bort døtrene når de er unge. Det er veldig feil. Søsteren min ble gift da hun var 16, men det gikk ikke fordi hun var for ung. Derfor ble hun skilt, og nå bor hun med oss sammen med sønnen sin.

I gang med nytt skoleår

I begynnelsen av september hadde Rafeef første skoledag i 8.-klasse. Ifølge moren var hun så oppspilt at hun slet med å sove dagen før. Skoleuniformen ble lagt klar flere dager i forveien.

– Jeg var så glad for å se lærerne og vennene mine igjen. Det var også et par nye jenter i klassen som virket snille. Jeg elsker vennene mine og skolen, sier Rafeef, som er takknemlig for at hun skal tilbake til klasserommet. Hun har store planer for fremtiden.

– Jeg vil bli arkitekt, sånn at jeg kan bygge hjem til andre flyktninger som har gått gjennom det samme som meg. Jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått muligheten til å gå på skole. Hvis ikke hadde jeg også blitt tvunget til å gifte meg og gi slipp på drømmene mine.

 

CARE i Syria:

  • CARE jobber inne i Syria med livreddende nødhjelp. Vi sørger for at familier har tilgang til mat, bolig og andre nødhjelpsartikler. Vi gir psykososial hjelp til traumatiserte barn, skaffer viktig medisinsk utstyr og gir støtte til kvinner.
  • I nabolandene Jordan, Tyrkia, Libanon, Egypt og Irak arbeider CARE med en rekke aktiviteter for å hjelpe flyktninger og sårbare lokalbefolkninger. CARE støtter også lokale myndigheter som har store utfordringer i å håndtere de mange flyktningene som trenger utdanning, helsehjelp og sosialhjelp.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon