Aktuelt / Voldtatt og giftet bort som 14-åring

Voldtatt og giftet bort som 14-åring

Til tross for traumer etter voldtekt, flukt og vold prøver Pema å starte livet på nytt sammen med sine ti barn i en flyktningleir i Uganda. For å hjelpe andre som har opplevd grusomheter har hun blitt frivillig for CARE.
En langvarig og komplisert konflikt i DR Kongo har ført til at fire millioner mennesker er drevet på flukt internt i landet. Mer enn en halv million har gjort som Pema og flyktet til naboland. Foto: Camille Nozieres/CARE.

Tidligere i år risikerte tusenvis av kongolesere livet for å flykte fra det konfliktherjede landet og over til Uganda. Pema* ankom Kyangwali-leiren i Uganda i februar i år med sine ti barn, på et tidspunkt da det var kraftige kamper i provinsen Ituri i Den demokratiske republikken Kongo, der hun bodde. Tusenvis av kongolesere krysset Albertsjøen fra Kongo til Uganda hver dag.

– Landsbyen vår ble angrepet om natten. Etter at de voldtok meg, stjal rebellene dyrene våre og kidnappet mannen min og mitt eldste barn. Jeg har ikke hørt fra dem siden. Jeg tenker på sønnen min hele tiden. Jeg savner han så mye, sier Pema.

– Vil ikke at det skal skje andre

Hun bor nå i flyktningleiren, hvor hun jobber som frivillig for CARE. Etter å ha mistet alt har arbeidet gitt henne ny mening med livet. Pemas oppgave er å gi jenter og kvinner mer informasjon om kjønnsbasert vold og tidlig ekteskap, som hun har opplevd selv.

– Jeg øker bevisstheten rundt seksuell vold blant jenter og kvinner, og jeg forklarer dem hvorfor man ikke skal gifte seg for ung. Jeg kan hjelpe dem fordi jeg har opplevd det selv. Jeg vil ikke at det skal skje med andre, forklarer hun.

Pema ble gravid som 14-åring på grunn av voldtekten. På grunn av press fra familien ble hun tvunget til å gifte seg med voldtektsmannen, og i årene som fulgte ble hun gravid med ti barn til på grunn av tvang. Fordi hun var så ung opplevde hun mange komplikasjoner på grunn av graviditetene, som satt helsen hennes i fare.

– Under den siste graviditeten holdt jeg på å dø. Etter at jeg fødte tvillinger var jeg bevisstløs i to dager. Legene fortalte meg at jeg ikke ville overleve flere graviditeter og klarte heldigvis å overtale mannen min til å tillate at jeg ble sterilisert.

Vil gjøre en forskjell

I dag møter Pema kvinner og jenter i leiren for å informere dem om deres rettigheter og muligheter hvis de blir voldtatt og overfalt.

– Det jeg gjør med CARE er veldig viktig for meg. Jeg er glad for å gjøre det, fordi ingen bør lide som jeg gjorde. Jeg håper jeg kan bidra til å gjøre en forskjell.

CARE har lært opp 41 frivillige flyktninger for å øke bevisstheten rundt kjønnsbasert vold og seksuell og reproduktiv helse, i tillegg til å informere flyktninger om hvilke rettigheter de har og hvor de kan få tilgang til tjenester. De frivillige spiller en avgjørende rolle i å nå ut til ofre for kjønnsbasert vold blant flyktningene.

* Navnet er endret for anonymitet.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon