Aktuelt / Syria topper listen over dødeligste steder for hjelpearbeidere

Syria topper listen over dødeligste steder for hjelpearbeidere

76 hjelpearbeidere er drept så langt i 2018, mer enn halvparten av dem i Syria.
Hjelpearbeidere er blitt et mål i krigen i Syria, og det blir stadig farligere for de som jobber i landet. Foto: CARE.

17.08.2018: Syria er øverst på listen over landene hvor det er dødeligst å være hjelpearbeider for andre år på rad, viser en analyse gjort av CARE International. 76 hjelpearbeidere er blitt drept siden januar 2018. Av disse har 42 mistet livet i Syria, hvor krigen har herjet siden 2011.

– I løpet av årene har hjelpearbeidere blitt et mål i Syria. De som fører krig nøler ikke med å drepe eller arrestere hjelpearbeidere, selv om de leverer livsviktig hjelp til sivile i nød. De massive luft- og bakkeangrepene på sivile går utover oss og våre lokale partnere. Denne fryktelige statistikken viser at humanitær hjelp er et spørsmål om liv og død, spesielt i Syria, sier Wouter Schaap, CAREs landdirektør i Syria.

Kraftig økning siden i fjor

Volden mot hjelpearbeidere i Syria har steget med over 44 prosent sammenlignet med 2017, da det var 29 som ble drept i samme periode. Sør-Sudan, Den sentralafrikanske republikk, Afghanistan, Nigeria, Somalia, Aserbajdsjan, Den demokratiske republikken Kongo, Myanmar og Jemen er sammen med Syria på listen over de farligste stedene å være hjelpearbeider. CAREs analyse er basert på en database som holder oversikt over sikkerheten til hjelpearbeidere.

De sjokkerende tallene kommer før «World Humanitarian Day» 19 august, en dag som markeres årlig for å minnes de 22 menneskene som døde i 2003 under et angrep på FNs hovedkvarter i Bagdad. Markeringen hedrer hjelpearbeidere som risikerer livene sine i humanitære kriser og retter oppmerksomhet mot millioner av familier som rammes av krig og usikkerhet verden over.

– Hjelpearbeidere har blitt et mål mange av stedene vi jobber, særlig i land hvor det er væpnet konflikt. Lokalt ansatte er ofte de som er i størst fare, fordi de er de første som responderer på en krise og de siste som drar. På grunn av sitt arbeid blir de ofte fanget i kryssilden mellom stridende parter og blir til mål for brutale overfall, sier Sally Austin, sjef for CAREs kriseoperasjoner.

– Hjelpearbeidere er ikke et mål

Angrep mot humanitært personell er regnet som krigsforbrytelser.

– Beskyttelse av hjelpearbeidere i væpnet konflikt må overholdes av alle parter. Det er en moralsk og juridisk forpliktelse. Hjelpearbeidere er ikke et mål, og arbeidet deres må ikke forhindres, sier Austin.

CARE er del av en gruppe kalt Working Group on Protection of Humanitarian Action, som jobber for klare retningslinjer for hvordan det skal responderes på vold mot humanitære operasjoner.

– Vi jobber hardt for å skape et mer beskyttende miljø for levering av humanitær hjelp. Økningen i angrep mot hjelpearbeidere må ikke føre til noen form for normalisering. Som hjelpeorganisasjoner jobber vi aktivt mot straffrihet for slike angrep. Vi ber myndigheter om å ta tydelig standpunkt og sørge for at hjelpearbeidere ikke er et mål, sier Austin.

 

CARE i Syria:

CARE har drevet nødhjelp i Syria siden 2014 og har nådd fram til mer enn tre millioner mennesker så langt. Vårt arbeid fokuserer på matsikkerhet, levebrød, husly, vann og sanitære forhold, og psykososial støtte for folk i krise. CARE jobber også i Jordan, Libanon og Tyrkia med syriske flyktninger og lokalsamfunnene som mottar dem.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon