Aktuelt / Ebola-utbrudd setter 300.000 kongolesere i fare

Ebola-utbrudd setter 300.000 kongolesere i fare

37 tilfeller og 22 dødsfall er rapportert så langt. CARE øker sin innsats.
Befolkningen i Den demokratiske republikken Kongo lider allerede under en humanitær krise. Nå risikerer et nytt ebola-utbrudd å spre seg og sette 300.000 kongolesere i fare. Foto: Thomas Markert/CARE.

CARE er dypt bekymret for et nytt ebola-utbrudd nordøst i Den demokratiske republikken Kongo, som setter 300.000 kongolesere i fare. 37 tilfeller og 22 dødsfall er rapportert så langt. Selv om dette er det tiende utbruddet i landet siden 1976, er det spesielt alvorlig denne gangen.

– Området som er rammet ligger alarmerende nært Uganda. Mange mennesker beveger seg over grensen daglig. Hvis vi skal unngå en ny bølge med dødsfall må det tas forholdsregler i begge land, sier Tom Friedeberg, CAREs landdirektør i Kongo.

En bølge av voldelig konflikt og spenninger mellom lokalsamfunn øst i landet har allerede ført til ekstremt press på befolkningen og tvunget tusenvis på flukt det siste året.

– Ebola-utbruddet kunne ikke kommet på et verre tidspunkt. Befolkningen lider på grunn av volden den pågående konflikten skaper og mange tvinges til å flykte fra sine hjem. Dette gjør dem enda mer sårbare for sykdom, og det øker risikoen for at den spres, sier Friedeberg.

Etter mange års erfaring med å respondere på ebola-utbrudd vet landet hvordan sykdommen skal diagnostiseres og kontrolleres, men lokale helsetilbud er underbemannet og tilgangen til det nødvendige utstyret er en stor utfordring. CARE har frigjort 200.000 dollar for å skalere opp responsen, med mål om å hindre at viruset sprer seg til andre deler av landet.

– CARE jobber i Mufwanga, i nærheten av det rammede området. Vi hjelper eksisterende helsefasiliteter med å finne ut hva de trenger, sånn at de kan respondere raskt. Vi må gjøre alt vi kan for å hindre at viruset spres, sier Friedeberg. I tillegg planlegger CARE å distribuere hygieneprodukter og sanitære produkter.

CARE har jobbet i DR Kongo siden 1994, da folkemordet i Rwanda førte til en flyktningkrise i landet. Framover vil CAREs ansatte i landet følge Ebola-utbruddet nøye, særlig hvordan det rammer kvinner og jenter, for å bidra til at viruset ikke spres videre. Det er ventet at forholdene vil forverres i ukene som kommer.

Les også: Dette er verdens glemte kriser.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon