Aktuelt / – Jeg vil at barna mine skal være stolte av meg

– Jeg vil at barna mine skal være stolte av meg

For Fati Tahirou og de åtte barna var hver dag en kamp for overlevelse. Nå driver hun sin egen virksomhet, betaler skolepenger for barna og har påtatt seg lederverv i et nettverk av spare- og lånegrupper.
Fati har kommet langt på få år, men har ikke tenkt til å ta det med ro. Målet er å sikre barna en arv de kan bygge videre på. Foto: Elisabeth Adewale/CARE Niger.

Fati Tahioru (48) er alenemor til åtte barn. Familien bor i Kogourou, en landsby i Tillabéry-regionen i Niger. Som familieoverhode har hun alene ansvar for å ta vare på barna og sørge for at de får utdanning.

For bare noen år tilbake var hver dag en kamp for overlevelse. Fati måtte ofre mye for å få endene til å møtes.

– Barna mine og jeg overlevde ved å spise fakou, sier hun.

Fakou er suppe basert på en plante, vann og lokale ingredienser. Fati kjøpte fakou fra markedet i nabolandsbyen og bar det til hovedstaden Niamey, der hun solgte det for et lite overskudd. Niamey ligger mer enn 15 kilometer unna. Fati gikk distansen hver dag med sitt yngste barn, ofte under den brennende sola (temperaturen kan komme opp i 50 grader i deler av Niger) eller i regnsesongen.

Måtte endre retning

På en god dag kunne Fati tjene tilsvarende i underkant av en halv dollar. Det var nesten umulig å forsørge familien.

I 2013 tok hun et stort steg og ble med i spare- og lånegruppen Alhamdoulilahi (takket være Gud) i landsbyen. Gruppen er en del av det store nettverket av spare- og lånegrupper i Niger, som først begynte i 1991.

Ved å bli med i gruppen åpnet en ny verden seg for Fati. I tillegg til å spare penger, fikk hun ferdigheter i å drive en liten virksomhet, lederskap, lesing og skriving og mye annet. Først satt hun opp en bod for å selge stekt fisk ved en bilvei, men hun tjente ikke nok til å forbedre situasjonen for familien.

Derfor endret hun retning og startet med import og eksport av varer. Det var et ambisiøst steg som innebar å knytte kontakter med forhandlere i andre land. Hun tok opp et lån fra spare- og lånegruppen, som hun brukte til å kjøpe varer som ble eksportert til Elfenbenskysten, og vice versa.

– Disse varene inkluderte skjerf, sengetøy, såper, gardiner, tekstiler, koster og enkelte matvarer, sier hun.

Virksomheten gikk bra fra første stund – så bra at hun kunne tilbakebetale hele lånet fra spare- og lånegruppen på to måneder.

Vil etterlate seg arv

Siden har hennes spare- og lånegruppe blitt en del av en føderasjon med 881 medlemmer, der Fati er visepresident. Samtidig kan hun nå kjøpe det hun trenger og betale skolepenger for barna.

– Min tredje sønn gikk nettopp ut av ungdomsskolen og mitt yngste barn går i fjerdeklasse. Jeg kunne betale for bryllupsseremoniene til både min eldste sønn og min eldste datter, sier hun lykkelig.

Hun har imidlertid ikke tenkt til å gi seg der. Neste steg er å utvide porteføljen, men på lang sikt er målet å kjøpe en tomt som kan sikre barna en arv. Hun vil også gå inn i politikken.

– En tomt er en viktig eiendel, fordi den ikke mister verdien. Jeg vil kjøpe en tomt som barna mine kan bygge på. Jeg ville at de skal være stolte av meg for at jeg etterlot dem en arv, sier hun stolt.

Les mer om CAREs arbeid i Niger her.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon