Aktuelt / Haster med fred i Jemen

Haster med fred i Jemen

Situasjonen i Jemen blir stadig verre, og bare fred kan redde landet fra en humanitær katastrofe.
rs5160_yem2016hf10sitat0.jpg
Foto: Holly Frew/CARE

19.07.2018

- Folk er redde. De flykter fra sine hjem og prøver å finne trygge steder for seg selv og deres familier. Her i Haijja hvor jeg jobber kommer det flere og flere. Vi jobber døgnet rundt, men situasjonen er svært alvorlig, sier Bushra Aldukhainah, områdeansvarlig for CARE i Hajjah nordvest i Jemen.

Kampene i Hodeidah
Litt over en måned er gått siden den militære offensiven mot havnebyen Hodeidah, og situasjonen blir stadig verre. Til tross for at det for noen dager siden ble inngått en midlertidig våpenhvile, har de intense sammenstøtene fortsatt. Totalt har over 200 000 til nå flyktet fra Hodeidah.

Angrepet på havnebyen Hodeidah forverret den allerede ekstremt vanskelige situasjonen med å få nok forsyninger til befolkningen i Jemen. Havna er den største inngangsporten for varer til Jemen, og allerede før kampene i Hodeidah begynte hadde matimporten sunket til det laveste nivået som er registrert siden konflikten begynte. Prisene på basisvarer har steget med en tredjedel.

Les også: Angrepet på Hodeidah vil ha katastrofale konsekvenser

Langvarig konflikt
Allerede før krigen brøt ut var Jemen det fattigste landet i Midtøsten. Fattigdom, korrupsjon og mangel på demokrati bidro til at Jemen ble en del av den arabiske våren, men håpet om demokratisering ble raskt snudd til en maktkamp mellom forskjellige grupperinger. Konflikten er svært komplisert og det er få tegn på en løsning. I mellomtiden lider sivilbefolkningen. For å få slutt på lidelsene må partene i konflikten komme til en politisk løsning.

- Det haster det for å få en slutt på krigen i Jemen, det må være hovedfokuset nå. Bare fred kan redde landet fra en humanitær katastrofe. Det er kritisk at vi får på plass mer ressurser for å kunne håndtere det økende antallet fordrevne fra Hodeidah, samtidig som vi fortsatt kan møte behovene fra de allerede mest sårbare i landet, sier Johan Mooij som er CAREs landdirektør i Jemen.

Vanskelig å nå frem med hjelp
CARE har lenge jobbet i Jemen og er en av få internasjonale hjelpeorganisasjoner som fortsatt leverer humantær hjelp i området. Det er svært vanskelig for organisasjoner å få nødhjelp inn i Jemen. Blokkader, kontroller og stengte grenser gjør det vanskelig å nå mange av de som er rammet, og fører til akutt mangel på basisvarer og medisiner.

I Hajjah er situasjonen foreløpig rolig. CARE støtter de internt fordrevne med vann og sanitære forhold. Flyktinger bor blant annet på skoler i området. Dette legger et ekstra press på vann- og kloakksystemet. CARE bidrar til å sikre tilgangen på rent vann, toalettfasilitetet, bedre håndhygiene, og installering av solsellepanel for å gi lys og tilgang på elektrisitet. I tillegg til nødhjelp, jobber også CARE mot kvinner med reproduktiv helse, og med å forebygge seksualisert vold og overgrep.

- Vi gjør alt vi kan for å gjøre situasjonen bedre her. Men, hvis antallet fortsetter å stige og situasjonen forverres ytterligere vil vi snart nå vår maksimale kapasitet, sier CAREs Bushra Aldukhainah som er svært bekymret for situasjonen.

Enorm krise
FNs sentrale humanitære samordningsenhet (OCHA) kaller situasjonen i Jemen den største humanitære krisen i verden. Av en befolkning på 29 millioner trenger 22 millioner mennesker humanitær hjelp. Om lag halvparten av disse, for det meste kvinner og barn, har akutt behov for hjelp. 15 millioner mangler tilgang til helsehjelp, og nærmere to millioner barn er underernærte. Mer enn 10 000 liv har til nå gått tapt.

I den østlige delen av Jemen har diarésykdommen kolera har spredd seg raskt. Under halvparten av befolkningen har tilgang på rent vann. Siden utbruddet i april i fjor er det registrert over en million tilfeller av sykdommen og 2300 dødsfall. Helsetilbudet er svært dårlig og mangel på vaksiner og medisiner gjør at mange dør av sykdommer som kan behandles.

- Folk er redde. De flykter fra sine hjem og prøver å finne trygge steder for seg selv og deres familier. Her i Haijja hvor jeg jobber kommer det flere og flere. Vi jobber døgnet rundt, men situasjonen er svært alvorlig, sier Bushra Aldukhainah, områdeansvarlig for CARE i Hajjah nordvest i Jemen.

 

 

Et barn behandles for kolera i Amran, Jemen. Foto: Abdulhakim Ansi/CARE.
Et barn behandles for kolera i Amran, Jemen. Foto: Abdulhakim Ansi/CARE.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon