Aktuelt / Fremskritt i kampen mot vold og trakassering på jobb

Fremskritt i kampen mot vold og trakassering på jobb

CARE støtter avgjørelsen om å vedta en ny ILO-konvensjon mot vold og trakassering på arbeidsplassen.
Nesten en av tre kvinnelige arbeidere på klesfabrikker i Kambodsja har opplevd seksuell trakassering det siste året. CARE har jobbet med klesindustrien i landet i nesten 20 år, blant annet for å bekjempe seksuell trakassering og vold på arbeidsplassen. Foto: Josh Estey/CARE.

Under årets ILO-konferanse (International Labour Organization – FNs organisasjon for arbeidslivet) i Genève ble de 187 medlemslandene enige om å utforme en ny konvensjon under tittelen «Ending violence and harassment in the world of work».

Etter nesten to uker med forhandlinger ble stater, arbeidsgivere og fagforeninger til slutt enige om behovet for en juridisk bindende konvensjon. Det betyr at landene i fremtiden må vedta nasjonal lovgivning som skal motvirke vold og trakassering på arbeidsplassen.

– CARE støtter avtalen om å lage verdens første globale konvensjon på dette området. Det har potensial til å endre livene til millioner av kvinner og jenter som opplever misbruk på jobb. Disse jobber ofte i de lavest betalte og mest utrygge jobbene, sier Glen Tarman, leder for politikk og påvirkningsarbeid i CARE International.

– At det i det hele tatt blir en konvensjon er et bevis på at det nytter å heve stemmen, slik både skuespillere i Hollywood og ansatte som utnyttes grovt har gjort, mot vold og trakassering. CARE og våre partnere er stolte over å ha bidratt til å løfte denne saken, sier Tarman.

ILO skal nå gjennomføre konsultasjoner frem mot neste års konferanse, der medlemslandene igjen vil samles for å forhandle om den endelige teksten. Det skjer 10.-21. juni 2019.

– Vold og trakassering mot kvinner er et problem verden over, og mer enn en tredjedel av verdens land mangler lover som forbyr seksuell trakassering på arbeidsplassen. Likevel finnes det foreløpig ingen internasjonal juridisk standard som beskytter kvinner på jobb mot dette. Det trengs politiske løsninger også på internasjonalt nivå, sier CARE Norges generalsekretær Gry Larsen, som mener Norge bør være en pådriver for en sterk konvensjon som flest mulig land slutter seg til.

CARE mener det er svært viktig at avtalen signaliserer at alle arbeidere skal omfattes, både i den formelle og den uformelle økonomien.  

– Nå har vi et år til å sørge for at den endelige avtalen blir så sterk som mulig, og at flest mulig land ratifiserer avtalen, sier Tarman.

Les: Vold mot kvinner koster samfunnet skyhøye summer.             

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon