Aktuelt / – Å være kvinne føltes som en forbrytelse

– Å være kvinne føltes som en forbrytelse

Først da Teresia og hennes mann Landuwari begynte å samarbeide i hjemmet, fikk de råd til å sende døtrene på skole. Likestilling er et viktig skritt ut av fattigdommen. Nå vil den norske regjeringen kutte støtten til likestillingsprogrammer som drives av CARE og andre organisasjoner.
teresia.jpg

Teresia og Landuwari var som så mange andre ektefeller i Rwanda: Mannen er familieoverhodet, og kona må gjøre som han sier. Teresia hadde ingen stemme.

– Som jente følte jeg at det å være kvinne var en forbrytelse, sier Teresia. Hun fikk ikke lov av foreldrene til å gå på skolen selv om hun, i likhet med sin bror, hadde bestått en eksamen.

Derfor bestemte hun seg for å la sine egne barn få gå på skole – uansett hvilket kjønn. Men da hun fødte to jenter med ett års mellomrom, tok Landuwari det tungt, og han kastet bort familiens penger på alkohol.

– Mannen min trodde ikke på å sende jenter på skolen. Det rippet opp i et gammelt sår for meg.

Men situasjonen endret seg da Teresia begynte å gå på CAREs samlinger i lokalsamfunnet hvor kvinner ble gjort bevisste på likestilling.

– Da jeg lærte at kvinner kunne ha en verdi som alle andre mennesker, ble jeg så glad, forteller hun.

 

– Et mirakel

Teresia deltok på mange seminarer og snakket med mannen sin om det hun hadde lært.

– Hun forklarte meg at livene våre var avhengig av framskritt. Rådene hjalp meg mye, sier Landuwari.

Da Teresia og Landuwari begynte å dele på oppgavene i hjemmet, fikk de mange rare blikk. Folk trodde hun hadde forhekset ham.

– Jeg forandret meg sakte. Før alt dette klarte jeg ikke håndtere eiendommen, men så begynte vi å tjene penger på jordbruk. Vi fikk råd til en ku, og barna kunne få melk i tillegg til at vi kunne selge det vi hadde til overs. Da begynte jeg å spare penger så barna kunne gå på skole, forklarer Landuwari. Han ser på livsendringen som et mirakel.

I dag anser paret seg som likestilte.

– Han er stolt av å ha endret seg – og fordelene som fulgte. Det gjør meg stolt å vite at jeg var en del av det.

 

Bærekraftig

Eksempelet viser at menn også taper på undertrykkelse av kvinner. Det var først da ekteparet jobbet sammen, og Landuwari lyttet til sin kones råd, at familien begynte å tjene penger på jordbruk og til slutt fikk mulighet til å sende barna på skole. Det er derfor CARE jobber for å få menn på banen som kvinnenes allierte i kampen mot deres felles fiende: fattigdommen.

Kvinner som får økte ferdigheter og større selvstendighet gjennom CAREs arbeid opplever ofte motstand fra menn som føler at deres posisjoner og status blir truet av kvinnenes utvikling. For å oppnå langvarig og bærekraftig utvikling som kommer flertallet av kvinner og deres familier i fattige land til gode, er det derfor nødvendig å få menn med på endringene.

CAREs arbeid viser at mobilisering av menn for likestilling og kvinners rettigheter øker effekten av øvrige tiltak rettet mot kvinner.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon