Aktuelt / Vil at virksomheten skal vokse

Vil at virksomheten skal vokse

Nana Dan Sanda fra Niger var frustrert over hvor vanskelig det var å få butikken til å vokse uten å kunne låne penger. Men så dukket det opp en mulighet.
nana.jpg

Av: Elisabeth Adewale, CARE Niger

Nana (42) som bor i Aguié i Maradi-regionen i Niger, er mor til syv barn. Hun er nå en velkjent forretningskvinne i lokalsamfunnet, men det har ikke alltid vært slik. Før pleide hun å selge småvarer som klær, parfyme, skjerf og sko, men til tross for at hun til stadighet prøvde å utvide driften, klarte hun ikke. Det var vanskelig å forsørge barna.

– Fem av barna mine er fra et tidligere ekteskap, og siden vi ble skilt har jeg forsørget dem alene og betalt for skolegang og læremateriell. Eksmannen min sender penger fra tid til annen, men det er i all hovedsak jeg som må sørge for at deres behov blir ivaretatt, sier Nana.


Lånet endret alt

Da hun fikk høre om CAREs spare- og lånegrupper, bestemte seg for å bli med. Beslutningen endret virksomheten – og livet hennes. I gruppen fikk hun en mulighet hun trodde hun bare kunne drømme om: Å ta opp lån.

– Jeg startet med å spare rundt fem kroner i uka til jeg var kvalifisert til å ta opp et lån uten renter. Lånet har virkelig hjulpet meg med å utvide forretningen min. Egenkapitalen min økte, og jeg kunne kjøpe inn flere forskjellige varer, sier hun.

Med en etter hvert veldrevet butikk, fikk Nana mulighet til å satse på andre inntektsmuligheter, som jordbruk. 42-åringen dyrker i dag hirse, bønner, durra, peanøtter, løk, tomater, kål og gulrøtter. I tillegg driver hun med oppdrett av husdyr, blant annet geiter.

CARE ga gründeren et businesskurs om hvilke strategier hun kunne bruke for å kunne sørge for ekspansjon. Nana var tidligere analfabet, men lærte også å lese og skrive i spare- og lånegruppen. 
– Gjennom muligheten jeg har fått i gruppen kan jeg nå hjelpe mine to minste barn med skolearbeidet.

Vil vokse mer
 

– Jeg takker Gud for spare- og lånegruppene, som har forandret livet mitt og måten jeg tenker på. Jeg kan sørge for familien min og for mine egne behov til en viss grad. Dette har virkelig endre livet mitt positivt, sier Nana mens ansiktet hennes lyser opp.

Men selv om hun nå har hodet over vannet og føler seg vellykket, er ikke kampen over for Nana. Hun tenker nemlig stadig på hvordan hun kan sørge for at virksomheten hennes fortsetter å vokse. 

 

Vil du hjelpe kvinner som Nana å nå sine mål? Bli CARE-venn eller bedriftspartner!

Flere måter å bidra på


Her er vi


Vi er til stede i 90 land, mens CARE Norge har et
spesielt ansvar for 12.

| DR Kongo | Tanzania | Rwanda | Burundi | Niger | Mali | Myanmar | Afghanistan

Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon